Linoleum

Linoleum is een harde vloerbedekking, gemaakt van natuurlijke materialen. Linoleum is een perfecte slijtvaste vloerbedekking met diverse dessins. De vloerbedekking is eenvoudig schoon te houden en biedt dus kostenvoordeel in de schoonmaak en onderhoud.

Hoe wordt linoleum gemaakt?

De lijnzaadolie wordt eerst ingekookt, waarbij ze oxideert en later sneller hard wordt. Dit wordt “cement”genoemd. Daarna wordt het cement via een lang mengproces vermengd met hars, vulmiddel (kalksteen en/of houtmeel) en kleurpigmenten. Er ontstaat dat granulaat.

Per kleur wordt er granulaat gemaakt.  Afhankelijk van het dessin worden diverse kleuren in een bepaalde verhouding gemengd en op de rug van jutedoek gewalst door twee kalanders. Hierna moet het linoleum onder 70 graden celsius ca 14 dagen opgehangen worden in droogkamers, omdat de lijnolie nog zacht is.

Pas als de lijnolie uitgehard is kan het linoleum verder verwerkt worden en krijgt het nog een laklaag ter bescherming. Hierna wordt het tot rollen gesneden van 30 meter lang en twee meter breed. Het linoleum is dan klaar om gelegd te worden in diverse marktsegmenten zoals kantoren, onderwijs, zorg enz.

 

Welke produkten zijn er?

  • vloerbedekking (Marmoleum)
  • meubellinoleum
  • bulletin board