Palmleer

Palmblad is als afgevallen blad, volop verkrijgbaar in India, maar wordt daar voornamelijk gebruikt als bord om van te eten.

In het zuidelijke deel van India groeien de 80 miljoen Areca Betel Nut bomen in plantages, parken, reservaten in een natuurlijke omgeving. De afgevallen bladeren kunnen worden gebruikt wanneer het op een bepaalde manier behandeld wordt. Een voorzichtige schatting is echter dat slechts 5% van de bladeren ergens voor gebruikt word.

Palmleer kan worden ingezet om akoestisch panelen mee te maken of als kleed worden gebruikt.

Produktieproces

Wanneer je droog palmblad laat weken in een specifieke biologische oplossing, wordt het materiaal zacht en kun je het bewerken. Op deze manier is het vergelijkbaar met leer of rubber en krijgt het ineens andere toepassingsmogelijkheden.

Bovendien is het milieuvriendelijker omdat er geen chemische oplossingen worden gebruikt voor de bewerking, zoals bij leer het geval is, en het gaat niet ten koste van de natuur.

Waterverbruik

Voor leer, katoen en wol worden grote hoeveelheden water gebruikt. Het is moeilijk om dit water te gebruiken in gesloten productiecycli. omdat het reinigen van water voor hergebruik duur is. Voor de productie van Jeans wordt tot 1200 liter water gebruikt in het productieproces.

PalmLeer streeft naar een maximum van 20 liter per m2.

Welke produkten zijn er?

 

  • akoestische panelen op maat